жироклинометар


жироклинометар
(грч. gyros круг, klino наведне/наведнува, metron мера) авиј. инструмент за одредување на аголот на напречниот или надолжниот наклон на авионот при летањето
најмногу се употребува при слепо летање (во магла, во облаци, ноќе).

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.