жигоса


жигоса
(фр. gigue) 1. стави/става жиг
2. означи/означува, обележи/обележува, покаже/покажува, демаскира некоја негативност.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • маркира — (фр. marquer) 1. обележи/обележува, означи/означува 2. стави/става жиг, жигоса/жигосува 3. стави/става поштенска или таксена марка 4. истакне/ истакнува, посебно обележи/обележува некој текст за да го привлече вниманието на неговата важност 5. во …   Macedonian dictionary

  • проскрибира — (лат. pro scribere) 1. јавно жигоса/жигосува, стави/става надвор од законот, лиши/лишува некого од заштитата на законот 2. прогони/прогонува од земјата 3. исклучи/исклучува од друштвото 4. забрани/забранува, укине/укинува …   Macedonian dictionary

  • стигматизира — (грч. stigmatizo) 1. обележи/ обележува со некој знак, со жиг, жигоса/ жигосува 2. фиг. наклевети/наклеветува, оцрни/оцрнува, фрли/фрла срамно петно на некого …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.